Presentació dels llibres dels Congressos de Santa Tecla i Sant Pau (2011 i 2013)

Presentació dels llibres dels Congressos de Santa Tecla i Sant Pau (2011 i 2013)

Coincidint amb la solemnitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi, el dijous 21 de gener, va tenir lloc la presentació dels llibres dels Congressos de Tecla i de Sant Pau, Santa celebrats els anys 2011 i 2013 respectivament, a la capella del Santíssim de la Catedral de Tarragona. L’acte va ser organitzat i impulsat per l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona (INSAF).  

La presentació va anar a càrrec del Dr. Andreu Muñoz Melgar, professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós i director del Museu Bíblic Tarraconense , i del Dr. Armand Puig i Tàrrech, rector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià. I va comptar amb la presència del vicari general de l’arxidiòcesi, Mn. Joaquim Fortuny i del director de l’INSAF, Dr. Joan Miquel Bravo.

A l’acte, presidit pel Sr. Arquebisbe, també hi va assistir el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Sr. Enric Vendrell; el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Sr. Francesc Roca; el delegat del Rector de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona de relacions institucionals, Dr. Antoni González i d’altres autoritats acadèmiques, civils i eclesiàstiques.

El Dr. Andreu Muñoz va presentar els dos volums sobre santa Tecla, —El culte de Tecla, santa d’Orient i d’OccidentBarcelona: Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes-Publicacions de la Facultat de Teologia de Catalunya 2015  i Thecla: Paul’s Disciple and Saint in the East and West (Studies on Early Christian Apocrypha 12), Leuven: Peeters 2015— que ofereixen un estudi transversal sobre la santa i el seu culte estès d’Orient o Occident com també el seu vincle amb l’Església tarragonina, d’arrels paulines. Muñoz va qualificar aquestes publicacions «d’aposta audaç per a la literatura científica mundial» gràcies a l’aportació dels diferents estudiosos que han pres part. «Els especialistes sobre Tecla d’Iconi han ajudat a redimensionar el seu llegat i el seu testimoni», va dir. Andreu Muñoz també va esmentar l’extracció de santa Tecla, l’any 2011, del martirologi romà, esperant que aquestes noves aportacions científiques ajudin a restablir el seu lloc en el martirologi. 

Per la seva part, el Dr. Armand Puig va presentar el volum sobre els darrers anys de la vida de Pau —The Last Years of Paul. Essays from the Tarragona Conference, June 2013 (WUNT 352), Tübingen: Mohr Siebeck 2015—,en el que es tracten set temàtiques diferents com la literatura apòcrifa, l’activitat de Pau durant el judici o la vinguda a Tarragona. «Qualsevol investigador que pretengui estudiar la vida de Pau cal que tingui present aquest llibre», va puntualitzar. «No podem afirmar amb rotunditat que sant Pau vingués a Hispània però sí que ho podem qualificar com un fet altament probable», va subratllar el Dr. Puig.

El Sr. Arquebisbe abans de cloure l’acte va agrair a tots els qui han fet possible la publicació d’aquests llibres dels congressos internacionals celebrats a Tarragona del 27 al 29 d’octubre de 2011 amb el títol «Tecla, deixebla de pau, santa d’orient i d’occident», i del 25 al 29 de juny de 2013 sobre «Els últims anys de la vida de Pau.» Mons. Jaume Pujol va destacar la capacitat d’atracció de Tecla tant per als catòlics, ortodoxos i musulmans, manifestant el seu desig perquè aquests llibres contribueixin a restituir el lloc que li correspon a santa Tecla dins l’Església Catòlica. 

 

 


insafINSTITUT SUPERIOR DE CIÈNCIES RELIGIOSES «SANT FRUCTUÓS»

Edifici del Seminari
C/ de Sant Pau, 4 // 43003 - Tarragona

Telf.: 977 233 833
E-mail: insaf@arqtgn.cat

by mussara.com